A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підлозцівська громада
Рівненська область, Дубенський район

Для виїзду за кордон на постійне місце проживання необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи

Дата: 24.05.2022 16:08
Кількість переглядів: 2908

Для виїзду за кордон на постійне місце проживання необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи

 

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до п. 179.3 ст. 179 Податкового кодексу України, платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до контролюючого органу декларацію про майновий стан і доходи не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. 

 За зверненням платника податку контролюючий орган, до якого було подано Декларацію, видає Довідку про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або про відсутність податкових зобов’язань) за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 № 568  (п. 179.12 ст. 179 ПКУ).

Відповідно до пп. 2 – 4 Порядку № 568 Довідка видається безоплатно на підставі заяви платника податків про видачу Довідки за формою, наведеною у додатку до Порядку № 568 та поданої Декларації.

Згідно з п. 7 Порядку № 568 Довідка видається контролюючим органом за місцем податкового обліку платникам податку – резидентам, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання та які звернулися відповідно до п. 179.3 ст. 179 ПКУ, – протягом тридцяти календарних днів після надходження Декларації та сплати належної суми податку на доходи фізичних осіб, військового збору.

Довідка видається у паперовій та/або електронній формах та  видається за відсутності заборгованості зі сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору (для платників податку, визначених п. 179.3 ст. 179 ПКУ). Така, довідка дійсна протягом 60 календарних днів з дати її видачі за наявності документа.

Звертаємо увагу, що довідка видається за відсутності заборгованості зі сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору (для платників податку, визначених п. 179.3 ст. 179 ПКУ).

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження Декларації зобов’язаний перевірити визначене податкове зобов’язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Нагадаємо, що відповідно до абзацу п’ятого п. 6 Порядку № 568 у разі неподання платником податку Декларації та/або за наявності невиконаних зобов’язань зі сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору (для платників податку – резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання) контролюючий орган надає заявнику протягом десяти календарних днів вмотивовану відповідь щодо відмови в наданні Довідки.

Тобто, фізичній особі необхідно подати до податкових органів податкову декларацію про майновий стан і доходи, що є обов’язковою умовою для отримання довідки про таку сплату та про відсутність податкових зобов’язань, яка подається до митних органів під час виїзду за кордон на постійне місце проживання.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 

Про особливості сплати рентних платежів та місцевих податків - під час «гарячої лінії»

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»  щодо порядку нарахування та сплати рентних платежів, а також місцевих податків і зборів.

На питання дозвонювачів відповідала  начальник управління податкового адміністрування юридичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Олена Дімітрук.

Надаємо відповіді на актуальні питання.

Чи є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно споруди сільськогосподарських товаровиробників – платників ЄП четвертої групи при переході на третю групу ЄП за ставкою 2%?

Відповідно до п.п. «ж» п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Податкового кодексу України не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Дія зазначеної норми поширюється і на платників єдиного податку третьої групи з особливостями оподаткування, визначеними п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.
Тобто для таких платників не є об’єктом оподаткування будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Класифікатора, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

У яких звітних періодах одночасно із податковою декларацією з рентної плати подається копія дозволу на спеціальне водокористування № 2ТП-водгосп?

При поданні платником рентної плати за спеціальне використання води першої податкової декларації з рентної плати  за спеціальне використання води)разом з нею подається копія дозволу на спеціальне водокористування, а надалі така копія подається у разі внесення змін до дозволу на спеціальне водокористування.

При цьому копії укладених з первинними водокористувачами договорів на поставку води разом з податковими деклараціями з рентної плати не подаються.

Копія електронного звіту про використання води за формою звітності № 2ТП-водгосп (річна) з відміткою про одержання подається платником рентної плати за спеціальне використання води разом з податковою декларацією з рентної плати за рік.

Які критерії встановлено для суб’єктів оподаткування, визначених п. 68 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ з метою їх звільнення від оподаткування рентною платою за спеціальне використання лісових ресурсів?

Тимчасово, до 01 січня 2037 року, звільняються від оподаткування рентною платою за спеціальне використання лісових ресурсів суб’єкти господарювання, які відповідають одночасно таким критеріям:

- утворені в установленому законом порядку після 01 січня 2022 року;

- місцем податкової адреси та місцем здійснення діяльності яких є виключно населені пункти, зазначені в п. 68 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України;

- основним видом діяльності яких є діяльність у переробній промисловості (група 10, клас 11.06, 11.07 група 11, група 13 - 18, група 20 - 27, клас 29.3 група 29, клас 30.1 - 30.4, 30.92, 30.99 група 30, група 31 - 33 секції C КВЕД ДК 009-2010);

- не мають відокремлених підрозділів, дочірніх підприємств, представництв та філій;

- питома вага доходу, отриманого суб’єктом господарювання від реалізації продукції власного виробництва та продуктів її переробки, у загальній сумі його доходу протягом звітного періоду становить понад 90 відсотків;

- сума річного доходу (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період, не перевищує 40 млн. гривень;

- середньооблікова кількість працівників протягом звітного періоду становить не менше 10 осіб;
виробничі потужності розташовані виключно на території населених пунктів, зазначених у п. 68 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь