A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підлозцівська громада
Рівненська область, Дубенський район

Рівненщина: з початку року забезпечено погашення маже 79 млн грн податкового боргу

Дата: 19.09.2022 17:54
Кількість переглядів: 799

Рівненщина: з початку року забезпечено погашення маже 79 млн грн податкового боргу

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що станом на 01.09.2022 сума податкового боргу до Зведеного бюджету платників податків Рівненщини склала 761,8 млн гривень. Зокрема, платники податків заборгували Державному бюджету 464,1 млн грн, відповідно борг перед місцевими бюджетами становить 297,7 млн гривень.

З метою забезпечення скорочення податкового боргу податковими органами області у поточному році вжито ряд заходів, у тому числі:

- описано майна в податкову заставу на суму 82,8 млн гривень;

- направлено 33 позови про стягнення податкового боргу за рахунок готівкових та/або безготівкових коштів юридичних осіб на суму 28,5 млн грн (разом з тим вже задоволено з врахуванням попередніх років 544 позови на 468,5 млн грн), стягнуто коштів в погашення податкового боргу з банківських рахунків та вилучення готівки 625,4 тис гривень;

- направлено 4 позови щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок заставленого майна боржників на суму 6,0 млн грн, надходження від реалізації заставленого майна – 489,0 тис гривень;

- направлено 600 позовів до суду щодо звернення стягнення сум податкового боргу платників податків – фізичних осіб на суму 19,7 млн грн, із них стягнуто податкового боргу – 3,0 млн грн, в т.ч. за виконавчими документами органами ДВС – 0,5 млн гривень.

В результаті цих та інших заходів протягом січня-серпня 2022 року погашення податкового боргу «живими» коштами склало 78,6 млн грн (стягнення грошових коштів інкасовими дорученнями, сплата розстрочених податків та самостійне погашення боргу тощо).

Враховуючи виклики, які ставляться перед державою в умовах воєнного стану, податківці Рівненщини звертаються до платників, які вже допустили виникнення податкового боргу, з пропозицією виявити громадянську відповідальність перед державою та суспільством і здійснити сплату податкових зобов’язань.

 

Фізична особа не має права на податкову знижку, якщо податковий агент утримав, але не перерахував податок на доходи фізичних осіб до бюджету

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до частини другої ст. 78 Бюджетного кодексу України  та Про затвердження Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60, поверненню з бюджету підлягають помилково та/або надміру сплачені суми грошових зобов’язань.

Згідно з п. 43.6 ст. 43 Податкового кодексу України повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань платникам податків здійснюється з бюджету, у який такі кошти були зараховані, або з єдиного рахунку.

Для розрахунку сум податку на доходи фізичних осіб, які підлягають поверненню платнику податку з бюджету у зв’язку з реалізацією ним права на податкову знижку, застосовується сума сплаченого, тобто зарахованого до відповідного бюджету податку на доходи фізичних осіб, а не нарахованого (утриманого) податковим агентом.

Отже, якщо податковий агент утримав, але не перерахував податок на доходи фізичних осіб до бюджету, то фізична особа не має права на податкову знижку.

 

Закон №1914: за яких умов до керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента – боржника може застосовуватись тимчасове обмеження в праві виїзду за межі?

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області повідомляють, що тимчасове обмеження в праві виїзду за межі України може застосовуватися до керівника платника податків – юридичної особи або постійного представництва нерезидента (далі – платника податків-боржника) за наявності у такого платника податків податкового боргу, для якого виконуються дві умови одночасно:

- сума податкового боргу перевищує 1 мільйон гривень, та цей податковий борг не був погашений протягом 240 календарних днів з дати вручення платнику податків податкової вимоги.

Разом із тим виключенням у застосуванні цього інструменту є: існування зобов’язання держави щодо повернення боржнику помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов’язань, бюджетного відшкодування податку на додану вартість, загальна сума непогашеної заборгованості держави перед боржником дорівнює або перевищує суму податкового боргу такого боржника. Наявність такого факту згідно вимог Закону № 1914 є підставою для підготовки документів для звернення до суду з поданням про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівника за межі України. При цьому, згадана непогашена заборгованість держави перед платником податків включає як загальнодержавні податки та збори (в тому числі бюджетне відшкодування податку на додану вартість), так і місцеві податки. Нагадаємо, що помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання підлягають поверненню платнику відповідно до статті 43 розділу ІІ Кодексу, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

Звертаємо увагу, що в інформаційному листі № 2/2022 (https://tax.gov.ua/broshuri-ta-listivki/563937.html)  наведено розгляд нововведень, запроваджених Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», зокрема щодо адміністрування податкового боргу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь