A A A K K K
для людей із порушенням зору
Підлозцівська громада
Рівненська область, Дубенський район

Платники податків Рівненщини сплатили до держбюджету понад 82 млн грн акцизного податку

Дата: 21.06.2023 12:02
Кількість переглядів: 45

Платники податків Рівненщини сплатили до держбюджету понад 82 млн грн акцизного податку   

 

Протягом січня – травня 2023 року до державного бюджету країни за вироблені підакцизні товари від платників Рівненської області надійшло понад 82 млн грн акцизного податку. За словами в. о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Андрія Троцка, надходження  податку збільшились порівняно з відповідним періодом 2022 року майже на 75 млн гривень.

Найбільші суми податку надійшли від виробників:

тютюнових виробів  - 73,6 млн грн;

пива - 5,6 млн грн;

виробництва переобладнання транспортних засобів - 2,8 млн гривень.

Нагадаємо, що датою виникнення податкових зобов’язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у статтях 225 та 229 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) (п. 216.1 ст. 216 Кодексу).

Суми акцизного податку з підакцизних товарів, вироблених на митній території України, перераховуються до бюджету платниками акцизного податку протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Кодексом для подання податкової декларації за місячний податковий період.

 

Увага! Податковий борг до 3060 гривень - без вручення вимоги

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу платників податків, що у разі наявності у них податкового боргу до 3060 грн (тобто 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) податкові вимоги на такі суми не надсилаються (не вручаються), а заходи спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу не застосовуються. Право податкової застави щодо таких сум не застосовується.

При цьому, на суму узгодженого грошового зобов’язання, несплачену у встановлений Податковим кодексом України (далі - ПКУ) строк, нараховуються пеня та штрафні санкції.

Якщо податковий борг зросте до 3061 грн, вмикається стандартний механізм стягнення податкового боргу. Строк давності, визначений пунктом 102.4 ПКУ, для стягнення податкового боргу, розпочинається з дня виникнення податкового боргу в сумі понад 3060 гривень.

Тобто, платники із сумами боргу до 3060 гривень, які не отримали податкової вимоги, можуть не звернути увагу на його наявність та накопичувати борг за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків.

Тому закликаємо платників самостійно стежити за наявністю чи відсутністю боргу та своєчасно сплачувати визначені суми податкових зобов'язань.

Інформацію про стан розрахунків с бюджетом можна отримати в Електронному кабінеті, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/, або через вебпортал ДПС після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

 

 

З початку 2023 року  суб’єктами господарювання Рівненщини сплачено 44 млн гривень екологічного податку

Упродовж п’яти місяців поточного року суб’єкти господарювання Рівненщини, які здійснюють викиди забруднюючих речовин, перерахували до бюджетів усіх рівнів 44 млн грн екологічного податку. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження зросли на 12,3 млн гривень.

Із загальної суми до державного бюджету спрямовано 32,8 млн грн (+9,9 млн грн до 2022 року), а до спеціального фонду місцевих бюджетів – 11,2 млн грн (+2,7 млн грн до 2022 року). 

Нагадаємо, що екологічний податок – це загальнодержавний обов'язковий платіж, який справляється з фактичних обсягів викидів у атмосферне повітря, скидів у водні об'єкти забруднюючих речовин, розміщення відходів, фактичного обсягу радіоактивних відходів, що тимчасово зберігаються їх виробниками, фактичного обсягу утворених радіоактивних відходів та з фактичного обсягу радіоактивних відходів, накопичених до 1 квітня 2009 року.

 

Пільги з ПДФО і військового збору фізичним особам – волонтерам

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській  області нагадують, що Законом України від 15.08.2022 №2520-ІХ внесено зміни до ст. 165 Податкового кодексу України, а саме доповнено підпунктами 165.1.64 та 165.1.65, відповідно до яких до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:

     кошти або вартість майна (послуг), що надаються фізичній особі – волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, в частині витрат неприбуткової організації, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов’язаних з наданням волонтерської допомоги такою особою відповідно до Закону України від 19 квітня 2011 року № 3236-VI «Про волонтерську діяльність» із змінами та доповненнями;

   відшкодування неприбутковою організацією особі – волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, документально підтверджених витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги, у розмірі та відповідно до переліку, що передбачені ст. 11 Закону № 3236.

 

Більше інформації – в банері «Для волонтерів» на вебпорталі ДПС: (https://tax.gov.ua/baneryi/dlya-volonteriv/)

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь